Колкото по-стар, толкова по-трудноМлечната захар - или лактозата, която съдържа

...
 Колкото по-стар, толкова по-трудноМлечната захар - или лактозата, която съдържа
Коментари Харесай

Гастроентеролог: Бъдете внимателни с дневния прием на мляко

 

Колкото по-стар, толкоз по-трудно

Млечната захар - или лактозата, която съдържа до 30% от енергийната стойност на млякото     , може да аргументи храносмилателни проблеми. Всичко е въпрос на възраст. При дребните деца млякото (лактозата) се разгражда от лактазата, специфичен ензим в тънките вътрешности.

С течение на времето обаче тялото създава все по-малко лактаза. Млечната захар стартира да се обработва по-зле: тя се озовава в дебелото черво, където към този момент взаимодейства не с лактазата, а с бактериите. Поради това след половин час след хранене могат да се появят неприятни признаци - да вземем за пример метеоризъм, болежка, диария. Това събитие се назовава " недостиг на лактоза ".

Според медицинския генетичен център Genotek 48% от европейците имат нетърпимост към лактоза: статистиката на руснаците като цяло съответствува с европейските страни. В света тези числа са по-високи – да вземем за пример в Югоизточна Азия млечната захар не се усвоява от 98% от популацията, а ензимът лактаза изчезва при децата до пет-шестгодишна възраст.

 

Къде е лактозата

Лактозата обаче се намира освен в млякото. Има я в изварата, сиренето, млечните артикули, въпреки и в доста по-малки количества, защото се разгражда от млечнокиселите бактерии. Млечната захар се прибавя към полуфабрикати, сладкарски произведения, медикаменти, спортно хранене " (например суроватъчен протеин. - Ед.). Наличието на лактоза в продуктите постоянно е посочено на етикета.

Има хора, които имат толкоз висока нетърпимост към лактоза, че им прилошава освен от чаша мляко, само че даже и от парче сирене. Ако признаците не са прекомерно изразени, човек може да пие мляко години наред, да се усеща леко неловко и да не се досеща защо става дума.

 

Алтернатива на млякото

Често хората, без да знаят за нетърпимост към млечната захар, се обръщат към лекари с недоволства от отичане на корема и смутен стомашно-чревен тракт. Разбира се, дефицитът на лактоза не е заболяване: друго нещо е, че тялото като цяло всмуква питателните субстанции по-зле.

За да ревизирате дали млечните артикули ще съставляват евентуален проблем за вас, по-добре е да си извършите тест, да вземем за пример тест за търпимост към лактоза. Ако анализите потвърдят, че млечната захар се всмуква едва, тогава гастроентерологът би трябвало да предпише лекуване и да поправя храненето.

Възможен излаз може да бъде приемането на медикаменти – в някои случаи се лекува лактозен недостиг. Можете също да включите в диетата мляко без лактоза или ферментирали млечни артикули: кисело мляко, сирена, кефир, ацидофилус и така нататък

 

Норма на млякото

Не би трябвало изцяло да се отказвате от мляко и млечни артикули. По-специално, млякото е скотски протеини, витамин D, фосфор, калций. Например, хроничният недостиг на калций основава чупливи кости и коса и предизвиква фрактури при по-възрастните хора, защото костната компактност понижава с напредването на възрастта.

Освен това млякото съдържа витамин А, който е виновен за хубавичко имунна система; витамин В12 - за централната нервна система; калий, който възстановява кръвното налягане; рибофлавин (В2).

Според Министерството на здравеопазването оптималната норма на млечни артикули дневно е до 200 грама. Това количество ще предотврати саркопения - обвързвана с възрастта недоразвитост на скелетните мускули. В този случай позитивният резултат се губи, в случай че дневната норма надвишава 400 грама дневно, споделя Андрей Задворнов дза РИА Новости.

Превод: „ Петел “
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР